Onze “Bruine” bus heeft een meer dan spannend verleden achter de rug waarvan helaas niet veel meer op foto’s is terug te vinden maar enkel nog in de bus zelf en via een “toevallige” overlevering…

Tijdens mijn werk in Griekenland in 2010 vond ik bij toeval een verlaten type 2 Volkswagenbus op een akker in de buurt van Athene. De zoektocht naar de eigenaar leek kansloos te zijn maar in 2011 kwam ik per toeval in contact met hem. De “T2” was natuurlijk al een fantastische vondst maar een dag later kreeg ik het aanbod om de ondergrondse garage van zijn broer te bekijken. Ver weggestopt in een hoek tussen andere talloze oldtimers zag ik daar de “T1” staan. Ik heb geen moment getwijfeld en de bus een dag later opgehaald.

Bij het installeren van nieuwe banden en schokbrekers (hij moest namelijk nog een roadtrip van ongeveer 2700km naar Nederland maken) kwam ik in de garage in contact met een Kever-eigenaar. Hij was vroeger werkzaam geweest bij de Griekse binnenlandse veiligheidsdienst en herkende de bus meteen. Hij wist mij te vertellen dat er van dit type acht stuks speciaal waren aangepast voor opsporingstaken.

De bus was voorzien van een radio-peilinstallatie en werd indien nodig enkele dagen voor iemands deur geparkeerd om te zien of er illegaal berichten werden uitgezonden. Wanneer dit het geval was werd de verdachte opgepakt en meteen in dezelfde bus naar het bureau afgevoerd. Buiten de bus mocht niemand gezien worden dus werd er een tussenschot met scharnieren gemaakt tussen de cabine en laadruimte om een overstap aan de binnenkant te kunnen maken.

De bus is gedeeltelijk gepantserd (met op de vloer 450kg staal) en de laadruimte is voorzien van verduisteringsgordijntjes en gepantserde luiken. Deze mochten niet opvallen aan de buitenkant en zodoende zijn er speciale opzetramen overheen gezet. De bus heeft verschillende kleuren gehad en is in 2003 pas uit dienst gegaan. Acht jaar later en met slechts 8000km op de teller ben ik begonnen aan mijn roadtrip naar Nederland. Een fantastische ervaring die ik nooit meer zal vergeten…

Nu hij tot in de perfectie is gerestaureerd ben ik van mening dat iedereen de kans moet hebben om dit zelfde gevoel te ervaren.

Geniet nu zelf van deze prachtige bus!